TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NEDİR?

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Teknoloji bağımlılığı günümüzde 7’den 70’e herkes için bir sorun haline gelmiş, ciddi bir bağımlılık türlerinden birisidir. Şiddet ve acı unsuru yoğun olan televizyon programları ya da sanal oyunlar aslında çocukluk döneminin en önemli iki duygusal işlevi olan; kaygı, korku (saldırganlığın) kaynağıdır. Kimi korkular çocuğun bir filmden ya da görüntüden etkilenmeleri sonucu oluşmaktadır.

10.10.2024 12797

 

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Okulumuz Rehberlik Servisi tarafından değerli velilerimizin bilgilenmesi amacıyla ‘Teknoloji Bağımlılığı’ broşürleri hazırlanmıştır. Teknoloji bağımlılığı günümüzde 7’den 70’e herkes için bir sorun haline gelmiş, ciddi bir bağımlılık türlerinden birisidir. Şiddet ve acı unsuru yoğun olan televizyon programları ya da sanal oyunlar aslında çocukluk döneminin en önemli iki duygusal işlevi olan; kaygı, korku (saldırganlığın) kaynağıdır. Kimi korkular çocuğun bir filmden ya da görüntüden etkilenmeleri sonucu oluşmaktadır.

Ergenlik dönemine gelindiğinde bilgisayar oyunlarına bağımlılık düzeyinde bağlanan çocuklar şiddet içerikli oyunlar yüzünden psikolojik travmalara maruz kalmakta, çevresine karşı daha saldırganca tutumlar sergilemeye başlamaktadır. Ergenlik döneminde görülen heyecan arama ve risk almayı seven davranış kalıpları ergen gencin bağımlılıklara düşkünlüğünü arttırmaktadır. Bu dönem sosyal medya bağımlılığı, sanal oyun ve akıllı telefon bağımlılığı açısından çok kritik bir dönemdir. Farklı aktivitelere aynı anda ulaşmak, hızlı akan ekran görüntüleri, ergenlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu pekiştiren faktörlerden biridir. Bunun yanı sıra yapılan çalışmalar depresyon ve teknoloji bağımlılığı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu ilişki bir kısır döngüye benzemektedir ve karşılıklı çift yönlü bir etkileşime sahiptir. Şöyle ki depresif birey yalnızlık, sosyal fobi, anksiyete gibi duygularından kurtulmak için sanal dünyadan medet umarken, bağımlılığı sebebiyle dış dünyadan uzaklaşan ve arkadaş ilişkileri sekteye uğrayan kişilerin de depresyona girdiğini görmek mümkündür. Kontrolsüz teknoloji kullanımının zararları bunlarla sınırlı olmayıp yeme bozukluğu, uyku bozukluğu, kas ve iskelet sistemi problemleri, öfke, panik atak gibi durumları da tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

                                                                                                                         Hatice TÜRKÖN

                                                                                                                           Hatice LAÇİN  

                                                                                                                           Okul Rehber Öğretmeni

                                          BROŞÜRE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.